Området

Loviselunds fritidsområde - sedan 1981

I natursköna Södermanland cirka 12 mil från Stockholm ligger Loviselunds fritidsområde beläget, men trots att det endast ligger 6 km från Flen så tillhör Loviselund Katrineholms kommun.


Loviselund flankeras av sjöarna Jämten och Valdemaren och föreningen har badplatser i båda dessa två, samt rätt till fiske.


Lantmäteriets karttjänst (finns även som app, Min karta) kan du se fastighetsgränser för tomter, samfälld mark och vårt fiskevatten.

Hur allt började - Loviselunds historia


Du har nog undrat om vi verkligen hör hemma i Katrineholms kommun, när såväl gamla Televerkets koppartrådar som lantbrevbäraren startar i Flen. (Riktnr 0157 och postnr 642 92)

Det gör vi, fast det är en halvmil till torget i Flen och tre mil till Katrineholm

Gränsbygd, alltså! Ja, tom gräns mellan Oppunda och Villåttinge härader.


Norroten är den norra delen av Sköldinge socken; norr om Valdemaren. I slutet av 1700-talet fanns sex rotar i dåvarande Sköldinge. Inom rotarna organiserades till exempel undervisning, brandskydd och fattigvård enligt den tidens regler för landsbygden i Sverige.


Nästan hela Norroten ägdes av Hålbonäs under 1800-talet och fram till 1913, då Backa Hosjö började sälja underlydande gårdar.

Det är alltså cirka 100 år sedan dagsverkesvandringarna upphörde för bygdens folk.

Runt 1950 fanns cirka 25 gårdar med taxeringsvärden. Åkerarealen betydde mer än skogen för gårdens värde då, eftersom skogen var på tillväxt då Hålbonäs hade låtit avverka det mesta före försäljningen av gårdarna.


De allra flesta gårdarna hade mjölkkor under mitten av 1900-talet. Mejeriet fanns i Flodafors och bönderna turades först om att köra sina 50-, 40- eller 30-litersflaskor dit, sedan tog mjölbilen över den sysslan. Livsmedelsbutiken i Flodafors var en naturlig försäljare av dagligvaror och varorna kom hem via mjölkskjutsen.


Bussresan till Flen gick på Norrotavägen, det vill säga via Stocktorp och Schiringe (i Mellösa socken).

Vår nuvarande hårdgjorda väg var mest en förbindelse mellan berörda gårdar och från Kärrtorp var vi på Stenhammars mark, alltså i Flens socken.

Massor av grindar att öppna och stänga, när vägen var farbar, alltså.


Norrotens bygdegård (där vi brukar ha årsmötena i samfällighetsföreningarna) är den gamla Norra skolan, som kom till i slutet på 1800-talet och las med efter cirka 60 år.

1910 hade skolan 47 elever. Sju barn for med skolbil till Valla läsåret 1947/48. När centralskolan i Sköldinge öppnades 1950 flyttades Norrrotaungarna dit.



Soldattorpen Loviselund och Margretelund fotograferade kring 1940-1950.

Två soldattorp blev vårt fritidsområde


Det är två tidigare gårdar, Loviselund och Margretelund, som utgör vårt fritidsområde.


Båda gårdarna var tidigare soldattorp. Sedan 1600-talet hade bönderna till uppgift att sörja för att soldaterna hade bostadshus och ett litet markområde, där familjen kunde bo.

Inom vårt fritidsområdes gränser fanns också Evelund och alldeles utanför, på Hästedals ägor, Perstorp.


Vid exploateringen under 1980-talet fick vissa vägar ny sträckning och andra inom området kom till.

Alla grindarna försvann. (Gamla vägen är just en liten del av den gamla genomfartsvägen.)


Vill du veta mer?

Det finns fortfarande några boende i området som var med innan området blev fritidshusområde.

Kontakta styrelsen om du vill veta mer om det gamla Loviselund så kan vi förmedla kontakt.